středa 8. července 2015

Léto na druhý pokus [Morgan Matson]

Život nám vždycky nedá, co chceme. Nebo spíš nám dá to, co nechceme. Třeba rakovinu slinivky čtvrtého stádia, kterou život nadělil otci Taylor. Kniha, které vás zavede do prostředí Lake Phoenix a vdechne na vás vůni léta. Tato kniha se dostane člověku pod kůži tak, že na konci má mokré stránky od slz. Jak moc se kniha dostala pod kůži mně?


LÉTO NA DRUHÝ POKUS

MORGAN MATSONOVÁ

Poslední léto, které by mělo trvat navěky…
Rodina Taylor Edwardsové nepatří zrovna mezi ty, co drží pohromadě. Pak ale přijde táta s tou hrozivou novinkou, zbývá mu už jen pár týdnů života a přeje si strávit svoje poslední léto s rodinou ve starém letním domě u jezera, kde byli naposledy, když bylo Taylor dvanáct. Nacpaní do domečku, co se najednou zdá mnohem menší a mnohem víc venkovský než kdy dřív, se teď snaží najít cestu jeden k druhému.
Taylor má moc ráda třpytivé jezero a vonící les, večery na pláži… ale před lety tu zklamala nejen svoji nejlepší kamarádku, ale i první lásku, takže vrátit se sem pro ni vůbec není snadné. Teď se to pokouší napravit, neutéct od odpovědnosti a co možná si nejvíc užít tohle léto a poslední dny se svým tátou, které se nenávratně krátí. K
aždý si ale zaslouží druhý pokus – rodina, kamarádi i láska.
Nová kniha od Morgan Matsonové, autorky Amy a Rogera: Na cestě, vám zase zlomí srdce!

Originální název: Second Chance Summer
Počet stran: 400
Nakladatelství: Albatros Media - CooBoo

Tuto knihu je nemožně lehké přečíst. Ačkoliv je to docela macek, přečetla jsem ji +- za 24 hodin. Jakmile se děj přesunul z jejich normálního prostředí do Poconských hor ocitla jsem se ve svém prostředí. Už odmalička jezdíme s rodinou na Vranovskou přehradu, ke které mám +- stejný vztah, jako měla Taylor k Lake Phoenix. Nejezdíme tam sice na celé léto, takže tam nemám nějak extra kámoše, ale kdybych o to prostředí na pět let přišla, asi bych se zbláznila. Taylor tam ale pět let nebyla. A jsme tady zase u toho-Proč? Ze strachu. Prostě se otočila zády k tomu, co udělala její nejlepší kamarádce Lucy a její první lásce Henrymu a ujela.
Co udělala Lucy a Henrymu, se dozvíme v jedné ze vzpomínkových kapitol přibližně v půlce knihy a do té doby mně nemožně mučilo, že to nevím,  A potom, když jsem to zjistila mi hlavou prolétlo jedno obrovské To jako really?! (Většinou takhle míchám angličtinu a češtinu) Je to prkotina, ale potom jsem se nad tím pořádně zamyslela. Taky jsem se v životě (a bylo to nedávno) ocitla v téhle situaci, ale na straně Lucy, takže vím, jak to bolí. Ale rozhodně to nerozbilo moje a Bářino přátelství. (ano, Bára) To bude asi tím, že jen tak neutekla, ale vysvětlila mi to! Samozřejmě nemůžu Tay odsuzovat protože já mám občas úplně ty stejné tendence, Prostě se otočit a jít pryč, místo toho, abych to dál řešila. 
Děj se ale netočí jen kolem problému Lucy-Henry-Tay, ale také kolem nemoci Robina "Roba" Edwardse-otce tří dětí a milujícího manžela. Devatenáctiletý génius Warren, sedmnáctiletá naprosto obyčejná Taylor, dvanáctiletá nadaná baletka Gelsey, jejich maminka, bývalá baletka a neuvěřitelně silná žena Katie  a především jejich otec, workoholik a právník Rob stojí na začátku velmi těžkého léta. Jejich posledního společného léta.
Strávit léto, jako by se nic nedělo a užívat si společnosti rodiny...ano, kdyby to bylo MOJE poslední léto, líbilo by se mi to. Ale kdybych se ocitla na místě Tay, Warrena, Gelsey nebo nedejbože Katie, asi bych se rozbrečela vždy, kdy by mi padlo na Roba oko. 
Co se týče konce, měla jsem problém dočíst posledních 30 stran. A to proto, že jsem na stránky přes slzy neviděla. Vedle sebe jsem si navíc vytvořila docela velkou kapesníčkovou pevnost.
_________________________________________________________________________________
Obálka: dokonalost
Příběh: není zaměřený ani na lásku, ani na utrpení. Prostě se to vyvažuje, co je do-ko-na-lé.
Čtivost: To, že jsem knihu četla 24 hodiny dokazuje odpověď =D
Já a postavy: Na tuto věc jsem přišla asi uprostřed knihy. Já mám raději Warrena než Tay. Jak je to možné?! Pokud bych měla hodnotit Tay, občas mi opravdu lezla na nervy.
Zvraty: Co se týče samotné smrti na konci, na kterou nás autorka celou dobu připravovala, byla dobrá, na místě a čtenáře zasáhla. Za zvrat považuji také to, jak se Lucy i Henry chovají odtažitě a naštvaně a během další chvíle už jsou všichni BFF. -_- nic proti, ale ono to tak většinou nechodí, i když je to hezké.

*****

(strhuji 0,5* za povahu Tay a 0,5* za obrat nepřítel→BF)



6 komentářů:

  1. Tuto knížku jsem si v červnu koupila a nemohu se dočkat, až si ji tento měsíc přečtu. :)
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně stojí za to ;) Ideální třeba na chatu. Trochu mě mrzí, že jsem ještě 14 dní nepočkala :D

      Vymazat
  2. Vypadá to jako sympatická letní kniha, ale uvidím, jestli se do ní někdy začtu :) Tvá recenze mě sice jak se patří nalákala, na druhé straně je fakt, že mi podobné knihy spíše nesedí a nejsem si jistá, jestli by zrovna toto byla výjimka :)

    OdpovědětVymazat
  3. Je to veľmi úžasná kniha !! :3 Bola som z nej očarená a tiež som mala problém dočítať koniec, joj. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Můžu se zeptat od kolika let je knížka určena?

    OdpovědětVymazat

Doufáme,že se vám příspěvek líbil. Co kdybyste nám na něj nechali názor v komentářích?

Všechny texty (mimo anotace a citace) jsou výtvory mé osoby. Template created by Lasantha Bandara. Používá technologii služby Blogger.

Pravidelní čtenáři