pátek 10. července 2015

Sukuba [Richelle Mead]

Myslím, že spisovatelku Richelle Mead každý známe, nebo jste o ní něco slyšeli. Jedná se totiž o autorku velmi úspěšné šestidílné série Vampýrská akademie, která i u mě patří k mým oblíbeným, Autorka si na konto také připsala volné pokračovaní Vampýrské akademie-Pokrevní pouta, které má též šest dílů. Mohla bych tady ještě dlouho rozebírat její úžasné knihy, ale teď jsem si řekla, že bych vám mohla něco napsat o její další knižní sérii Sukuba, která má, jak jinak, šest dílů.




Předem varuji, že recenze může obsahovat SPOILERY v podobě anotací dalších dílů!



Dříve, než vám tady začnu něco popisovat, musím představit alespoň většinu nesmrtelných bytostí, abych to potom nemusela vysvětlovat v textu.
Sukuba-žena, která zaprodala svou duši peklu a je odsouzena navěky bloudit po světe a svádět muže. Z mužů odebírá během sexu životní energii, Čím víc energie jim vezme-tím víc let jim vezme. Inkubus je mužská sukuba, která naopak svádí ženy. Sukuba však může vysát životní energii i z žen a inkubus z mužů.
Skřet-pekelný obchodník a právník
Vampýr-je třeba to vysvětlovat? Nesmí na světlo. Živí se krví. Nevznikají kousnutím-musí svou duši prodat....
Démon-padlí anděl. Arcidémon-takový hlavní padouch na daném území
Anděl- -_- je třeba to vysvětlovat?
Nefil- potomek anděla a člověka. Peklo i nebe je chtějí pozabíjet. Nesmrtelní.

První díl ze série- Trápení - poprvé vyšel v roce 2007 v Americe, kde uvedl úspěšnou Georgina Kincaid series, jako Succubus Blues. K nám se série dostala až v roce 2011.

Sukuba je nadpřirozená bytost, která smí po libosti měnit podobu a jediným jejím úkolem je svádět. Zní to tak lákavě! Dívka může být, kým chce, její šatník je nevyčerpatelný a smrtelní muži by udělali cokoli pro její pouhý dotek. No, vlastně za to platí svou duší, ale proč zacházet do přílišných podrobností?
Avšak život Georginy Kincaidové, sukuby ze Seattlu, není ani zdaleka tak exotický. Pracuje v knihkupectví a její šéf je poměrně nesnesitelný uťáplý chlap. Nesmrtelní přátelé si z ní nepřestávají dělat legraci kvůli jedné její dávné proměně. A nejhorší ze všeho je to, že si nemůže vyjít na rande, aniž by z dotyčného muže nevysála život. Ona by přitom dala všechno na světě za to, kdyby se směla dotknout slavného a neodolatelně krásného spisovatele Setha Mortensena!
Snění o Sethovi však bude muset počkat, protože ve světě nadpřirozených bytostí se začíná dít cosi podivného… a velmi nebezpečného. Georgina se proti vlastní vůli stává aktérkou souboje mezi dobrem a zlem…

Ano, ano, ano. Poslední věta mluví za vše. Georgina je nemožně důležitá. Bla, bla, bla. Ano, jistá část prvního dílu mi nemožně lezla na mozek. Bylo to samé: To je jen kvůli mně! Prostě klasika v těchto knihách. 

Druhý díl byl asi nejslabší v celé sérii. V Na vrcholu nám Georgina přináší z první ruky fňukání, že nemůže být se Sethem. Že musí být s jinými muži a další velmi smutné řečičky, kterým jsem během čtení propadla i já. Většinou se na knihu podívám správně až po nějaké době a ohodnotím ji nezaujatě úplně jinak než když na mě působilo to "kouzlo".  Succubus On Top vyšlo v originále  roce 2008, u nás až v roce 2011.

Georgina Kincaid vysává. A to doslova. Láska totiž zraňuje a ničí a nikdo jiný to neví lépe než právě Georgina, protože ze svých milenců vysává život. Nemůže jinak. Georgina je totiž Sukuba – démon žívící se mužskou touhou. Je však ironií osudu, že se Georgině, démonu, jehož úkolem je svádět, nedaří získat srdce toho, jenž nejen ví, ale ještě ke všemu ji bere takovou, jaká je. Chaos v jejím srdci však není jedinou věcí, která ji trápí. Má starost o Douga jejího spolupracovníka v knihkupectví. V poslední době je fakt divnej a Sukuba cítí, že je za tím mnohem víc, než se zdá. Tak moc by při pátrání po příčinách Dougových bizarností potřebovala pomoc svého nejlepšího přítele z rodu nesmrtelných. Avšak Bastien na ní nemá čas. Georgina musí tedy pátrat na vlastní pěst a to hodně rychle, protože Doug určitě nebude ten poslední v řadě.

Třetí díl- Sny- byl o trošičku lepší, ale nejlepší není. Četla jsem ho asi nejdéle z celé série, ale to dávám za vinu začátku prázdnin. Succubus Dreams byl v Americe vydán roku 2008. U nás kniha vyšla v roce 2012.

Jsou dny, kdy holka neví, který problém řešit dřív. Obzvlášť to platí v případě sukuby Georginy Kincaidové, která získává energii ze svádění mužů. Na první pohled záviděníhodná schopnost ovšem značně komplikuje její vztah se slavným spisovatelem Sethem - nemůžou spolu mít sex, protože tím by ho Georgina bezděčně zabila (a to, přiznejme si, by odradilo každého muže i zamilovaného). Navíc je Seth pohlcen prací na svém nejnovějším románu a Georgina musí zasvěcovat novou, poměrně neschopnou sukubu.
A jako by toho ještě nebylo dost, Georginu trápí děsivé sny. Někdo nebo něco ji za noci pronásleduje, vysává ji energii a předestírá nepěkné vize její budoucnosti. Georgina hledá odpovědi u Danta, vykládače snů, který má spojení s podsvětím. Jenže jeho flirtování a šarm ji matou čím dál víc, mimo jiné i proto, že její vztah se Sethem prochází krizí.
Georgina musí zkrátka řešit hned dva problémy najednou: znovu se ujmout vlády nad svým milostným životem a vypořádat se s nepřítelem, který jí vstupuje do snů. Je totiž docela možné, že pokud Georgina neuspěje, nebude už nikdy moci klidně spát...

Asi nejúžasnější věc, nebo spíše osoba, na téhle knize je Dante. Ačkoliv to má být jen otravný podfukář, já jsem si ho oblíbila. O to větší radost mi udělal čtvrtý díl.

Jak si tak znovu procházím anotace jednotlivých dílů, kroutím hlavou. V anotaci si přečtete něco, co v knize je úplně jinak. No nic. Žár je asi nejlepší díl, protože tam je Dante, "zakázaný" sex a taky nějaká ta záhada.

Některá přání se splní až ve chvíli, když už nám jsou k ničemu… Nadpřirozená svůdkyně Georgina nese rozchod se spisovatelem Sethem jen velmi těžce. Propadá starým zlozvykům a nesmrtelní kamarádi už nemůžou její věčné nářky vystát. A pak provede Georgina něco tak hrozného, že ji její šéf, arcidémon Jerome, vykáže za trest z města. Provinilá sukuba se ocitá ve Vancouveru, kde má pomáhat tamnímu démonovi s problematickou skupinou satanistů. Její vyhnanství skončí stejně náhle, jako k němu došlo: mezi nesmrtelnými v Seattlu se děje cosi podivného a vše nasvědčuje tomu, že Jeroma někdo unesl a uvěznil. Jeho nesmrtelní podřízení rázem ztrácejí nadpřirozené schopnosti. Všichni se společnými silami pouštějí do pátrání po Jeromovi, aby všechno bylo jako dřív. Jediná Georgina v daném stavu nachází i kladnou stránku: když teď při sexu nebere mužům životní energii, mohla by se zase dát dohromady s milovaným Sethem. Jenže jak to udělat, když je zadaný?


V roce 2010 vyšly v Americe Succubus Shadows. U nás se objevili v roce 2013 jako Stíny. Stíny bych nazvala dílem nedílem. Nic moc se tam nestalo. Naše milá sukuba se chytla do pasto oneroi a je nucená vzpomínat. 

Georgina Kincaidová má záviděníhodné schopnosti: je nesmrtelná, svede každého muže, o kterého stojí, může měnit podobu a umí nosit tak vysoké podpatky, že by se na nich běžný smrtelník zabil. Tohle všechno je pro ni hračka. Ovšem sledovat přípravy na svatbu bývalého přítele, to je úplně něco jiného. Georgina se nedokáže rozhodnout, co je pro ni vlastně horší: jestli to, že si Seth bere jinou ženu, anebo to, že si musí sehnat nové šaty na svatbu. Ještě že ji od těchto příšerných starostí rozptyluje nový spolubydlící, nefil Roman, z něhož sex-appeal přímo prýští. A pak je tady Simone, nová sukuba ve městě, která se až podezřele zajímá o Setha Mortensena. Největší nebezpečí ovšem číhá přímo v Georginině hlavě. Stále častěji slýchá vábení jakési záhadné síly, která ji láká… pravděpodobně do záhuby. A Georgina ví, že je příliš slabá, než aby dokázala dlouho odolávat…

A borec na konec. Rok 2011 byl rok, kdy v Americe vyšel poslední díl Geogina Kincaid series-Succubus Revealed. V ČR/SK vyšel díl Odhalená v roce 2013. 

Georgina Kincaidová měla celou věčnost na to, aby se naučila rozumět mužům, ale oni ji stále dokážou překvapit. Tak třeba Seth Mortensen, muž, který riskoval duši, aby se mohl stát jejím přítelem.
Georgina to nemá lehké ani v jiných ohledech: její ďábelský nadřízený ji nutí, aby na sebe i nadále brala různé podoby a plnila základní povinnosti sukuby. A teď ji navíc vyslal do Las Vegas, města hříchu! Proč mu tolik záleží na tom, aby Georgina odcestovala ze Seattle - a tím pádem i od Setha?
Pochybnosti už mají i Georginini spojenci. A ona sama? Ví, že patří k nejlepším sukubám, ale pokud by se jí podařilo nalézt způsob, jak se stát normální ženou, ručitě by toho využila. Ať to stojí cokoli. Chce se vyhnout jen jedinému riziku: že by ohrozila muže, pro kterého to všechno podstupuje...
Tady to bylo něco. Okay, konec podle Richelle-klasika. Ale jinak celý díl. To odhalování. OMG! Ano, tenhle díl byl....neuvěřitelný.

Nad celkovým hodnocením jsem hodně přemýšlela a stálo mě to hodně matematických výpočtů.

*****

Samostatně mají díly hodnocení :
1.*****
2.*****
3.*****
4.*****
5.*****
6.*****
Sérii bych doporučila těm, kterým nevadí žhavé scény. Autorka neudělala z hrdinky nevinnou pannu, ale nemilosrdnou svůdnici. Richelle nám tady byla schopná popsat orální sex na pět stránek! 
Knihy vyšly u nakladatelství Domino.

0 komentářů:

Okomentovat

Doufáme,že se vám příspěvek líbil. Co kdybyste nám na něj nechali názor v komentářích?

Všechny texty (mimo anotace a citace) jsou výtvory mé osoby. Template created by Lasantha Bandara. Používá technologii služby Blogger.

Pravidelní čtenáři