pátek 17. června 2016

Cinder- Popelka v novém hávu

Kniha kterou jsem si koupila, protože jsem si jí spletla s Cress-jejím třetím dílem. Jo, některé chyby jsou fakt šťastné. Hlavně TAHLE.

--♥--



Autor: Marissa Meyer
Překlad: Jana Zejmanová
Série: Měsíční kroniky #1
Nakladatelství: Egmont
Rok vydání: 2012
Počet stran: 400

Anotace:

Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody - mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci, díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou ve městě. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit. Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je "pocta", kterou dosud nikdo nepřežil. Ale netrvá dlouho a lékaři zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného. Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet…


--♥--

Příběh se točí kolem mechaničky/kyborga Cinder, což je dle mého názoru fakt borka. Bydlí v Novém Pekingu a vlastní stánek na tržišti, kde nabízí se mechanické schopnosti a díky němu se proslavila natolik, aby za ní přišel i samotný princ Kai, kterému se pokazil jeho android. 

Civilizaci, která je už po čtvrté světové také sužuje nemoc-letumóza, na kterou zemřelo už velké množství lidí. Letumóza je také velmi klíčová, protože jí onemocní Pivoňka, její nevlastní sestra. To zapříčiní jednomu z největších zvratů (z mého pohledu) a to přihlášení na výzkum Letumózy. Bylo by hezké, kdyby se přihlásila sama, no ono to tak hezké nebylo. Přihlásila ji její poručnice, matka Pivoňky a Perly a také nehorázně nepříjemná ženská, kterou bych chtěla potkat jen pokud bych si mohla vybrat mezi ní a královnou Levanou, která nebyla v našem příběhu o nic víc chtěná než právě ta ona mrcha- Adri. Jak už to u knih podobného typu bývá, nechyběl ani neodolatelný princ. V našem případě dědic trůnu- Kai, kterého si chce vzít královna Měsíce Levana.

Příběh je velice zajímavý a ohromně mě bavilo ho číst. Samotná záležitost s kyborgem byla skvostná a to zejména pasáže kde si něco opravovala, nebo se popisovalo to co vidí. Všechny ty světýlka a tak. Měla jsem pocit, jakobych je sama měla a uměla jsem si ti opravdu živě představit. Ostatní aspekty příběhu byly také dobré. Zamilovala jsem si Iko, androida Cinder, který se choval táááák ňuňatě. Kai byl někdo, na koho jsem se v knize těšila, ale větší pozornost ve finále přilákal doktor Erland, který byl tak... zajímavý.

Ačkoliv jsem celou knihu tak nějak předvídala, jak to dopadne a ve většině věcí jsem se trefila, konec samotný byl dost zarážející a překvapující. Popelka přijde na bál a zůstane odmítnutá. prostě WTF?!
Celá kniha působila mile, svižně a postavy byly většinou sympatické. Trochu tomu ubírala na kráse záhada Selene, která byla opravdu... obvyklá, ale ve finále potřebná.

Adéla


Obálky celé série
Originály



U nás
(Winter ještě nevyšla)


0 komentářů:

Okomentovat

Doufáme,že se vám příspěvek líbil. Co kdybyste nám na něj nechali názor v komentářích?

Všechny texty (mimo anotace a citace) jsou výtvory mé osoby. Template created by Lasantha Bandara. Používá technologii služby Blogger.

Pravidelní čtenáři